Hoe deel ik open leermateriaal?

Sharing is caring. Dat motto gaat zeker op voor open educatief materiaal. Door open leermateriaal te delen help je andere docenten – en leerlingen – verder met actueel en op maat gemaakt lesmateriaal. Heb je iets moois gemaakt en wil je dat de rest van de wereld dat onder ogen krijgt? Op deze pagina lees je hoe je dit kunt delen en welke mogelijkheden tot samenwerken er zijn om maximale impact te hebben.

Waarom zou ik leermateriaal delen?

Het ontwikkelen van je eigen lesmateriaal zorgt ervoor dat je precies dat materiaal kunt gebruiken wat jij voor ogen hebt. En als het werkt, waarom zou je dat niet delen met anderen? Niet alleen zorg je er zo voor dat collega’s ook kunnen profiteren van je werk, het wordt er in veel gevallen ook beter van. Samen met elkaar komen we tot steeds betere gratis leermaterialen. Hergebruik van jouw leermateriaal is een manier om het duurzaam relevant te houden en het vergroot de toegankelijkheid van goed onderwijs.

Hoe deel ik open leermateriaal?

Open leermateriaal delen word je heel gemakkelijk gemaakt. Via een platform als Wikiwijs kun je eenvoudig materiaal uploaden. Alles is digitaal en online beschikbaar, dus daarna kun je simpelweg een linkje naar het geüploade materiaal versturen als iemand interesse heeft. Deze link kun je ook delen via social media, binnen de community’s waar je lid van bent en op de site van je school of je eigen blog. Omdat het ondertussen ook goed vindbaar is via zoekmachines, kunnen geïnteresseerden altijd zelf jouw gratis lesmateriaal vinden, bekijken en gebruiken zonder dat je daar zelf iets voor hoeft te doen

Op welke platforms kan ik open leermateriaal delen? 

Open leermateriaal is te delen waar je maar wilt. Publiceer het dus gerust op een plek die voor jou gemakkelijk is. Er zijn ook platforms die er speciaal op ingericht zijn. Het voordeel daarvan is dat deze ook vaak een eerste halte zijn voor docenten die open educatieve middelen zoeken. Zo is de kans groter dat het lesmateriaal dat je deelt ook snel gevonden wordt.

In Nederland is Wikiwijs het bekendste en meest uitgebreide platform om open leermateriaal te delen. Als je wilt, kun je gemaakt lesmateriaal ook delen op platformen van commerciële partijen. 

→ Als je open leermiddelen wilt delen via Wikiwijs , kun je gebruik maken van verschillende handvatten. In de Kennisbank vind je een overzicht van topics die je verder kunnen helpen. Er is ook een video met uitleg. De volledige handleiding vind je hier.

Community’s, pilots en themapagina’s

De wereld van open leermateriaal is volop in ontwikkeling. Mede onder initiatief van Impuls Open Leermateriaal lopen er verschillende proefprojecten om het gebruik van open educatieve bronnen te stimuleren. Zo wordt er een proef gedaan om jonge topsporters passend duaal onderwijs te bieden naast hun drukke trainingsschema’s aan de hand van open lesmateriaal. Een aantal scholen werkt daarbij samen met Kennisnet om educatie op maat te bieden. Ook is Wikiwijs gestart met een netwerksite, waar docenten die werken met vrij te gebruiken lesmateriaal met elkaar in contact kunnen komen.

“Het open leermateriaal dat we zelf maken, stellen we beschikbaar voor iedereen. Zo is een investering die wij ergens insteken iets waar veel meer organisaties wat aan hebben.”

Harald Wiggers, programmamanager Sterk Techniek Onderwijs

Zoek of maak collecties van open leermateriaal

Net als een goedgevulde boekenkast in de klas, kun je ook digitaal een collectie van materialen aanleggen. Er is veel gevarieerd open leermateriaal te vinden, dus het loont om verschillende lessen over dezelfde onderwerpen te verzamelen. Mogelijk kun je ze zelf combineren, voor extra verdieping, en kun je de collectie weer delen om anderen te inspireren.

Er zijn ook al kant-en-klare collecties van lesmateriaal te vinden. Zo heeft Wikiwijs een aparte pagina met lesmateriaal van erfgoedinstellingen, zoals musea en archieven, gesorteerd in verschillende onderwerpen. Ook VO Content biedt met zijn stercollecties gecureerde verzamelingen van lesmateriaal voor verschillende vakken.

Hoe breng ik mijn leermateriaal onder de aandacht?

Staat het materiaal online? Dan is het zaak om het te promoten. Als je actief bent op social media, dan is dat een goed beginpunt. Twitter erover, deel het op Facebook, licht een tipje van de sluier op via Instagram. Heb je samengewerkt met collega’s binnen de onderwijssectie? Vraag ze dan om hetzelfde te doen. Ook je school kan een grote rol spelen. Betrek ze bij je project en vraag ze om het te delen binnen hun netwerk. Zo zien zoveel mogelijk vakgenoten wat je hebt gemaakt en heeft het maximale impact.