Bezoek Nationaal Groeifonds aan IKC de Woudreus
Gepubliceerd
4 juli 2025
Leestijd
2 minuten

Op 27 juni bracht de adviescommissie van het Nationaal Groeifonds een werkbezoek aan Impuls Open Leermateriaal, op locatie bij IKC de Woudreus in Almere. Tijdens dit inspirerende bezoek lieten we zien hoe open, flexibel inzetbare én kwalitatief hoogwaardige leermaterialen dagelijks het verschil maken in de klas.
Open leermateriaal in actie
In een school in opbouw (letterlijk en figuurlijk) opende IKC de Woudreus haar deuren om te laten zien wat eigentijds onderwijs kan zijn. Leraren vertelden met overtuiging over hun ervaringen. Zo nam Kees Hooyman de commissie mee in een vakoverstijgend rekenproject. Gert-Jan Kloos, schooldirecteur van het John Dewey College, liet zien hoe projectgebaseerd leren het eigenaarschap van leraren versterkt. En demonstreerde Frum van Egmond hoe de Interactieve Historische Tijdlijn geschiedenis tastbaar en persoonlijk maakt. Sebasiaan Smit van het Platform Talent voor Technologie liet zien hoe open leermaterialen een cruciale rol spelen bij techniekonderwijs en in techniekregio’s.
Ruimte voor kwaliteit
Kwaliteit stond centraal in de gesprekken met de commissie. Want om echt goed, eigentijds en krachtig onderwijs te kunnen geven, moeten open leermaterialen niet alleen beschikbaar, maar ook aantoonbaar van hoge kwaliteit zijn. Leraren moeten kunnen vertrouwen op materiaal dat hun onderwijs verrijkt, dat zorgvuldig is ontwikkeld, gedeeld en onderhouden. Alleen dan kunnen zij bewuste keuzes maken uit een rijke mix van middelen die passen bij hun visie, leerlingen en onderwijsdoelen.
Interesse en betrokkenheid
Het was inspirerend om te zien met hoeveel passie, enthousiasme en deskundigheid scholen werken aan het ontwikkelen en inzetten van open materiaal. De commissie van het Nationaal Groeifonds toonde grote interesse en stelde belangstellende vragen over onderwerpen als opschaling, impact, selectie en duurzaamheid van open leermateriaal. We hebben met elkaar nog veel te doen om te zorgen dat de impuls die we nu kunnen geven ook echt duurzaam effect heeft.
Samen bouwen aan toekomstgericht onderwijs
Zoals Martine Kramer, programmamanager van Impuls Open Leermateriaal, het treffend zei:
“Mijn wens? Leraren die écht het verschil maken, doordat ze bewuste keuzes maken uit een rijke mix van leermiddelen, waar open een vanzelfsprekend onderdeel van is. Alle leerlingen verdienen onderwijs dat recht doet aan hun talenten, dromen en mogelijkheden.”
Samen met onze partners blijven we bouwen aan een toekomst waar kwalitatief hoogwaardig open leermateriaal niet meer weg te denken is uit het onderwijs.