Open leermateriaal voor gebruikers

Wist je dat je nog beter passend en inclusief onderwijs kunt geven met open leermateriaal? Nog meer kinderen kunnen aansluiten bij jouw lessen, wat weer voor meer plezier kan zorgen als je voor de klas staat. Maar hoe werkt dat, lesgeven met open leermiddelen? Impuls Open Leermateriaal helpt je graag op weg!

Wat is open leermateriaal?

Open leermateriaal is een perfecte verrijking van bestaande lesmethodes. Je hoeft er niet voor te betalen, mag het aanpassen als je vindt dat het nodig is en je mag het ook weer verder verspreiden. Dat is handig, want hierdoor kun je je lessen nog beter aan laten sluiten op de wensen en behoeften van je leerlingen. 

Werken met open leermiddelen is ontzettend laagdrempelig, maar je moet wel een aantal basisprincipes onder de knie hebben om het maximale eruit te halen. Hoe herken je het? Hoe zie je of de kwaliteit goed is? En waar vind je het? Die vragen beantwoorden we in een uitgebreid artikel.

Actueel voor gebruikers

Hoe vind ik open leermiddelen?

Open leermateriaal vinden is gemakkelijk. Maar je moet wel even weten waar je moet zoeken en waar je precies naar moet zoeken. We geven je graag een leidraad hoe je je zoektocht zo overzichtelijk en effectief kunt insteken. We vertellen over de platforms en zoekmachines die je een vliegende start geven en leggen uit hoe je deze het meest effectief gebruikt.

Niet alleen het vinden is van groot belang, het herkennen van open leermateriaal en wat je er vervolgens mee kan en mag doen is belangrijk. Daarom bespreken we dit en geven we je tips en trucs over hoe je dit het beste kunt aanvliegen.

“Veel leerlingen op mijn school maken gebruik van een rolstoel. Daar moet je je lessen ook op aanpassen. Dat kan eenvoudig wanneer je gebruik maakt van open leermateriaal.”

Stephan Konings, VSO Prisma College

Hoe gebruik ik open leermateriaal?

Met open leermateriaal kun je nog beter lesgeven. Er is namelijk veel materiaal en je kunt het helemaal aanpassen op de wensen en behoeften van je leerlingen. Maar hoe ga je te werk? Wat moet je al kunnen om met open lesmateriaal te werken en hoe zorg je dat het goed integreert in de bestaande lessen?

We geven je graag wat houvast als je wilt gaan werken met vrij te gebruiken lesmateriaal. Zo vertellen we je welke vaardigheden je nodig hebt, hoe je de open lesstof zo aanpast dat het optimaal aansluit op je klas en welke hulpmiddelen je kunt gebruiken!

Open leermiddelen maken? We helpen je!

Ben je inmiddels bedreven in het gebruiken van open leermateriaal? Wellicht zie je het dan zitten om zelf open leermiddelen te gaan maken. Ook daarbij kunnen we je helpen. We hebben een speciaal deel op deze website ingeruimd voor mensen die hiermee aan de slag willen. Hier vertellen we je alles over licenties, uploaden, vindbaar maken en meer van dit soort essentiële onderwerpen.