Open leermateriaal voor makers

Werk je al aan het maken van je eigen open leermateriaal of wil je daarmee aan de slag? Hartstikke goed! Hoewel het redelijk eenvoudig is, willen we je graag een aantal handvatten geven. Met onze tips voor makers in de zak zorg je er niet alleen voor dat je lesmateriaal van goede kwaliteit is. Ook deel je het op de juiste manier en kan het gemakkelijk gevonden worden. We vertellen je alles over licenties, platforms waar je kunt delen en de wondere wereld van metadatering!

Actueel

Hoe maak ik open leermateriaal?

Je hebt besloten dat je je eigen leermateriaal wilt maken en open wilt delen. Hoe begin je dan? Welke tools kun je gebruiken, waar plaats je het en hoe zorg je ervoor dat de kwaliteit hoog is? Daarnaast moet je beslissen onder welke licentie je het gaat onderbrengen. Dat is niet ingewikkeld, maar je moet wel even weten hoe het werkt.

Daarmee helpen we je. We geven je een helder stappenplan, waarmee je ervoor zorgt dat je basis goed is. Zo zorg je ervoor dat niet alleen jij, maar ook al je collega’s in het land jouw materiaal kunnen gebruiken!

“Ik wilde lessen beeldend maken, maar er was nog helemaal niets. Dus toen ben ik zelf aan de slag gegaan met het bedenken en maken van lesmateriaal.”

Stephan Konings, VSO Prisma College

Hoe deel ik open leermateriaal?

Heb je eenmaal je lesmateriaal gemaakt, dan moet het natuurlijk ook worden gedeeld. Niet alleen zorg je er zo voor dat collega’s ook kunnen profiteren van je werk, het wordt er in veel gevallen ook beter van. Samen met elkaar komen we tot steeds betere gratis leermaterialen!

Op welke platforms kun je het kwijt? Welke community’s en andere plaatsen zijn er om je open leermiddelen te delen? Welke tips en trucs zijn er nog meer? We leggen het je uit in het artikel ‘Hoe deel ik open leermateriaal?’.

Hoe maak ik mijn open leermiddelen vindbaar?

Goed vindbaar materiaal helpt iedereen. Voor mensen die op zoek zijn naar open leermateriaal is het fijn als ze snel datgene vinden wat voldoet aan hun wensen. En voor jou als maker van het lesmateriaal is het ook fijn als het goed gevonden wordt. Niet alleen geeft het voldoening om anderen te helpen, jouw materiaal wordt er ook beter van doordat anderen feedback geven en het zet jou en je school op de kaart als toonaangevende organisatie. 

Aan de hand van een duidelijk stappenplan leggen we uit wat je kunt doen om je open leermiddelen zo goed mogelijk vindbaar te maken. We vertellen alles over metadata, wat de mogelijkheden zijn op verschillende platforms en wat je verder kunt doen aan promotie!