Open leermateriaal voor scholen

Open leermateriaal biedt een schat aan mogelijkheden voor jouw school. Het is een eenvoudige en effectieve manier om leerlingen te voorzien van hoogwaardige en actuele leermiddelen. Bovendien is het voor scholen helemaal niet moeilijk om ermee aan de slag te gaan. Impuls Open Leermateriaal staat voor je klaar om je te begeleiden bij het vinden en implementeren van open leermiddelen. Laat je inspireren en til het onderwijs op jouw school naar een hoger niveau!

Waarom zou je open leermiddelen gebruiken op jouw school?

Als schoolleider ben je altijd op zoek naar manieren om de leerervaring van je leerlingen te verbeteren. Eén manier om dat te doen is door gebruik te maken van open leermaterialen. Het vergroot namelijk de toegankelijkheid, bevordert innovatie en bespaart kosten. Door open leermateriaal te gebruiken kun je leerlingen voorzien van diverse en actuele informatie die aansluit op hun individuele behoeften. Het biedt flexibiliteit en stimuleert creativiteit in lesgeven. 

We zetten alle voordelen voor je op een rij, kijken naar de vooroordelen die er zijn en vertellen je hoe je bepaalde valkuilen kunt omzeilen. Lees het allemaal in het artikel ‘Waarom zou je open leermiddelen gebruiken op jouw school?’

“Vanuit VO-Content gebruiken we open leermateriaal. Daarnaast ontwikkelen we zelf ook veel lesmateriaal. Het open leermateriaal dat we zelf maken, stellen we beschikbaar voor iedereen.” 

Harald Wiggers, programmamanager Sterk Techniek Onderwijs

Hoe pas ik open leermateriaal toe in mijn school?

Open leermateriaal in je organisatie inbedden heeft een aantal enorme voordelen, maar het vergt wel inspanningen van de hele organisatie – variërend van training en kennisdeling tot ontwikkeltijd en evaluatie. 

Wij helpen je erbij. We hebben een overzichtelijke pagina opgesteld waarin we alle belangrijke zaken voor je op een rij zetten. Met deze lijst kun je meteen aan de slag! 

Hoe kan ik mijn school motiveren om open leermateriaal in te passen?

Wil je open leermiddelen structureel inpassen binnen jouw organisatie, dan vergt dat ook wat van je personeel. Je zult onderwijsprofessionals mee moeten krijgen in je plannen en dat vraagt waarschijnlijk om een cultuurverandering. 

Hoe zet je die in gang? Daarvoor hebben wij een stappenplan voor scholen gemaakt. Van bewustwording creëren en participatie stimuleren tot medewerkers betrekken en de infrastructuur verbeteren. Volg de tips in ons artikel en je hebt de boel zo op de rit.