Hoe kunnen leraren in opleiding vanaf het begin leren werken met open leermateriaal? En hoe krijgt dit materiaal een vaste plek in het curriculum én in de dagelijkse onderwijspraktijk? De nieuwe open call voor de Opleidingswerkplaats binnen Impuls Open Leermateriaal biedt ruimte aan een consortium van lerarenopleiding(en) en scholen om hier in 2026 gericht mee aan de slag te gaan.
De Opleidingswerkplaats is een leer- en onderzoeksproject waarin praktijkontwikkeling, samenwerking en kennisdeling samenkomen. Centraal staat de participatiedriehoek: een structurele samenwerking tussen lerarenopleidingen (waaronder pabo’s), studenten (leraren in opleiding) en stagescholen. Door gezamenlijk open leermateriaal te ontwikkelen, gebruiken en onderzoeken, ontstaat ruimte voor innovatie én duurzame inbedding in de onderwijspraktijk.
Een belangrijke ambitie is dat het werken met open leermateriaal niet beperkt blijft tot losse projecten of initiatieven, maar structureel onderdeel wordt van het curriculum van lerarenopleidingen. Studenten leren hoe zij open leermateriaal kunnen ontwikkelen, aanpassen en inzetten in hun lessen — en nemen die vaardigheden mee hun loopbaan in. Tegelijkertijd ontstaat binnen stagescholen praktijkkennis over de inzet en meerwaarde van open leermateriaal.
De werkplaats sluit aan bij bestaande structuren in het onderwijs, zoals vakdidactiek, stagebegeleiding en praktijkonderzoek. Vanuit een evidence-informed benadering wordt onderzocht wat werkt: studenten voeren praktijkopdrachten uit in de klas, opleiders begeleiden het proces en scholen spelen een actieve rol als leeromgeving.
De open call ondersteunt in 2026 één samenwerkingsproject met middelen en begeleiding. De inzichten uit deze eerste Opleidingswerkplaats worden actief gedeeld binnen het landelijke netwerk van Impuls Open Leermateriaal en vormen een basis voor bredere opschaling.
De open call staat vanaf 6 mei a.s. online en vanaf dat moment is meer informatie beschikbaar op deze website, inclusief het aanvraagformulier en de mogelijkheid om je aan te melden voor de informatiebijeenkomst op 9 (16:00-17:00 uur) óf 14 mei (13:00-14:00 uur). Het bijwonen van een informatiebijeenkomst is verplicht als je voor deelname in aanmerking wil komen.
Heb je in de tussentijd vragen? Stuur een e-mail naar info@openleermateriaal.nl